Mostanáig erre a levegőtisztítóra vártál

Mostanáig erre a levegőtisztítóra vártál Leave a comment

Szívesen vásárolnál egy komolyabb levegőtisztítót, de eddig még nem találtál olyant, ami igazán jó lenne neked? Akkor figyelj, mert lehet, hogy most érkezett meg, amit eddig hiába kerestél.

Milyen levegőtisztítóra van szükséged?

Különböző levegőtisztító készülékeket régóta kínálnak a szaküzletek és a már a komolyabb elektronikai boltok is forgalmaznak ilyeneket. Egyre jobb típusokat találsz közöttük, de nem csodálom, ha eddig hiányérzeted volt valamiért és inkább nem vettél légtisztítót. Nem voltál elégedett a szűrési képességeikkel. És nem voltál elégedett azzal sem, hogy az egyre hatékonyabban szűrő készülékekért egyre mélyebben kell a pénztárcádba nyúlnod, de közben mégis azt érzed, hogy valami a legjobbakból is hiányzik. Igazad is volt, tényleg volt egy hiányossága az összes eddigi légtisztítónak, melyet most sikerült végre kiküszöbölni. Hamarosan el is fogom árulni, hogy mi volt az.

Emlékszel, amikor még kicsi voltál, téged is kiküldtek a szüleid játszani a szabadba, hogy legyél egy kicsit a jó levegőn is. Ma talán ugyanezt teszed te is a gyermekeiddel. Ha tudtok, elmentek sétálni, de nem ám a benzingőzös Nagykörútra, hanem ki a zöldbe, erdőbe, vízpartra, hegytetőre. Ha nem is beszélsz róla minden nap, akkor is pontosan érzed, tudod, hogy nem jó, amit nap mint nap belélegzünk. Rossz a levegő körülöttünk, s mivel életünk nagyobb részét zárt terekben töltjük, ezért bizony életünk nagyobb részén rossz levegőt szívunk. Nem gondolod, hogy tehetnénk valamit ez ellen?

Miért kell szellőztetni, mitől rossz a levegő?

Szellőztetni legtöbbször négy ok miatt szoktunk:

 • ha túl kicsi a levegő oxigéntartalma és be akarod engedni a kinti, oxigénben dúsabb levegőt
 • ha túl száraz, vagy túl a párás a szoba levegője, s szeretnénk a kintivel kiegyenlíteni vagy
 • ha a levegő hőmérsékletét akarod megváltoztatni, pl. hajnalban beengedni a kinti, hűvösebb levegőt
 • ha piszkosnak érzed a benti levegőt, s igyekszünk a kintivel felfrissíteni, csökkenteni a szennyezettségét.

Az oxigén-utánpótlás légcsere nélkül nem megy, valamilyen módon mindenképpen be kell engedni az elhasznált benti helyére a kinti, oxigénben dúsabb levegőt. A párásításra vagy a szoba hőmérsékletének a megváltoztatására viszont már sokkal hatékonyabb módszerek is léteznek, mint a kinti levegő véletlenszerű beengedése. És mi a helyzet a levegő tisztaságával? Mennyire tudod felfrissíteni, a benne lévő valamennyi szennyeződéstől megtisztítani a levegődet egy szellőztetés alkalmával?

Őszintén? Szinte sehogy. Ami a levegőtisztaságot illeti, a természetes módszereink legtöbbször teljes kudarcot vallanak. Ha a lakás levegőjét túl porosnak érzed, vagy ha egészségtelen valamilyen elszaporodott penészgombától, vagy valamilyen oldószer kipárolgásától kellemetlen szagú, netán még meg is köhögtet, akkor segít ezen egy egyszerű szellőztetés? Sajnos, csak a legritkább esetben.

Tiszta-e a levegő, amivel szellőztetsz?

Mit gondolsz, a víz vagy a levegő tisztasága a fontosabb? Gondolj csak bele, milyen érzés lenne piszkos vízben mosakodni? Kisfiad hazajön a játszótérről, szutykos, sáros, pereg a homok a cipőjéből. Be a kádba vele, alaposan lecsutakolod. Fürdetés előtt kiszaladsz a házból, s a kert végi sáros árok vizéből merítesz egy vödörrel a mosakodáshoz. Egészségesnek tartod? Hát nem tudom, én bizony a kezemet se meríteném szívesen a tócsából vett mocskos löttybe.

De hiszen a levegőt pontosan így kezeljük! Ha nehéz, elhasználódott a lakás levegője, kinyitjuk az ablakot, s beengedjük az autók füstjétől, koromtól, portól, vegyi anyagoktól, pollenektől, ezernyi ártalmas vegyülettől szennyezett, alig belélegezhető városi levegőt.

Vettél már, használtál már légtisztítót, bármilyen kis teljesítményű légszűrőt? Gratulálok, ha igen, máris többet tettél az egészségedért, mint szinte mindenki más a körülötted fekvő lakásokban.

Te ezt a kérdést már fontosnak tartod, de mások a levegő tisztaságáról szinte nem is vesznek tudomást. Egészen addig, amíg az megmarad színtelennek és szagtalannak. Igen ám, de ha a levegő már szemmel láthatóan sem tiszta, vagy nem szagtalan, akkor könnyen lehet, hogy már az életveszélyes kategóriába tartozik. A sűrű füst, szmog, korom, porfelhő már látható, de azt a levegőt már szinte nem is lehet belélegezni.

Az igazi veszélyt a szemmel nem látható, apró szennyeződések jelentik az egészségedre. Amit észre sem veszel, mert nincs színe, nincs szaga, nem lesz tőle nehezebb a levegővétel. Nem kezdesz tőle azonnal fuldokolva köhögni, mint egy porfelhőtől, de szép lassan, évek alatt megbetegít. Ettől lesz allergiás a gyermeked hatéves korára, ettől lesz asztmás, ettől kapar reggelente szárazon a torka és szed össze mindenfajta légúti betegséget pillanatok alatt.

Még húsz évvel ezelőtt találkoztam egy lakótelepi gyerekorvossal, aki arról beszélt, hogy a körzetében a kisgyerekek kétharmada allergiás valamire. Tudod, miért? Akkoriban még nagyon sok panelt nem újítottak fel, s a legtöbb gyerekszoba padlószőnyeges volt. A szőnyeg alatt a járkálástól és az eltelt évektől porladni kezdett a ragasztó, meg a ragasztó alatti vacak minőségű házgyári beton. A kicsik meg ezt szívták a padló közelében, születésüktől kezdve. Az apró, mérgező porszemcsék meg a ragasztó szemcséi kikezdték a légutaikat már csecseműkorukban.

A szellőztetés nem segít

Ha a lakás levegője telítődik az ilyen porszemcsékkel meg vegyi anyagok törmelékével, ártalmas gőzökkel, kipárolgással, azon sem segít semmilyen szellőztetés. Hiába cserélődik a levegő, a porszemek lerakódnak a polc szélére, a padlóra, benne vannak a szőnyegben. Meglapulnak, de minden egyes mozdulatra, lépésre tömegével felszállnak és újra bekerülnek a levegő körforgásába.  Ha takarítasz, letörlöd a port a polcokról, feltörlöd a padlóról. A porrongy összeszedi a szemmel is látható szennyeződés nagy részét, meg jól felkavarja a szemmel nem látható, apró szemcséket. Nézd csak meg: fogj egy erős lámpát, kapcsold be, majd húzd végig a szőnyegen! Ugye látod te is a lámpa fényében táncoló porszemek ezreit?

Milyen légtisztítót válassz?

Logikus döntés, hogy a helyzeten csak egy levegőtisztító beszerzésével tudsz érdemben javítani. Milyen légtisztítót válassz?

Legtöbbször két szempontod van a választásra: milyen hatékonyan szűr és mennyibe kerül?

Ez a két szempont legtöbbször nagyon is összefügg. A gyártók egyre bonyolultabb szűrőrendszereket építenek be a készülékekbe, hogy a lehető legkisebb szennyeződéseket is ki tudják szűrni a levegőből. Ez már régen nem a szemmel látható porszemnek világa ám! A legjobb és a majdnem legjobb kategóriájú készülékek már abban versengenek, hogy hány mikrométer pontosságig tudják kiszűrni a szemmel nem látható szemcséket.

Mi a helyzet a szagokkal?

Eddig bármilyen jó minőségű, értékes levegőtisztítót is ajánlottak neked, mindig volt egy kis hiányérzeted. A legjobb minőségű levegőtisztító sem képes mit kezdeni a szagokkal, a kipárolgásokkal, a légnemű szennyeződésekkel, ártalmas gázokkal.

Minél jobb egy levegőtisztító, annál több és annál jobb minőségű szűrőket építenek bele. Csakhogy a szűrési képességnek van egy határa, melyet nem tudnak túllépni. Már nem nagyon lehet olyan sűrű szövésű anyagot készíteni, mely a tiszta levegő gázrészecskéit átengedi, de a hasonló méretű ártalmas gázrészecskéket már nem. Ez az elvi határa az ilyen szűrőknek, nem lehet jobbat létrehozni.

A legújabb levegőtisztító már nem csak szűrőt használ

Van a légtisztító berendezéseknek egy új generációja, melyben úgy oldották meg ezt a problémát, hogy egyszerűen átléptek rajta. A kutatók nem jobb és még jobb szűrőt próbáltak létrehozni, hanem kerestek egy másik módszert a sűrű szövésű szűrők helyett. És sikerült!

Ez az új generációs levegőtisztító készülék az AL-KO Pure légtisztító család. Sikerült egy olyan háztartási eszközt létrehozniuk, mely a kórházak műtőihez hasonló tisztaságú levegőt állít elő otthoni körülmények között. Nem csak a porszemektől tisztítja meg a levegőt – azt a jobb minőségű légtisztítók közül a legkisebb is tudja – hanem mellette csírátlanít is és megszabadít az ártalmas gázoktól.

Életünk felét otthon töltjük. Az AL-KO Pure gondoskodik arról, hogy ezt egészséges levegőben tegyük
Életünk felét otthon töltjük. Az AL-KO Pure gondoskodik arról, hogy ezt egészséges levegőben tegyük

Hogyan működik az AL-KO Pure légtisztító?

Ha ránézel a képre, láthatod, hogy az AL-KO Pure akkora, mint egy álló lámpa, formára egy kis világítótoronyhoz hasonlít. Alul szívja be a levegőt, s a gép tetején áramlik ki a tiszta, friss levegő. Igazán kellemes a megjelenése, egy nappali szoba vagy iroda dísze lehet a sarokba állítva.

A torony körülbelül harmadrészét egy úgynevezett plazmaegység foglalja el. Ez az igazi légtisztító! Ez egy szabadalmaztatott technológia, mely nem mechanikusan kiszűri, hanem fizikailag lebontja, megsemmisíti a szerves molekulákat.  Egyszerű mechanikus szűréssel nem lehetne ezt az eredményt elérni. A plazma eltávolítja a levegőből a szerves szénvegyületeket, sterilizálja a levegőt.

A hagyományos levegőtisztítók fejlett szűrői kiszűrik a levegőből a

 • porszemeket
 • polleneket, vagy a
 • házipor-atka elpusztult és elporlott maradványait.

Ezek mind általában 10-300 mikrométer közöttiek, így a hagyományos jobb minőségű szűrők még képesek őket kiszűrni a levegőből. Az AL-KO Pure plazmatechnológiája viszont nem áll meg itt. Kiszűri a levegőből a fentieken túl a

 • legfinomabb porszemeket, kormot (például a lézernyomtatók patronjából felszabaduló részecskéket)
 • baktériumokat (0,6-1 mikrométer nagyságúak, ezek már átférnek a hagyományos szűrők szálai között)
 • vírusokat
 • szagokat (szinte semmilyen más légtisztító nem semlegesíti a szagokat!)
 • illékony szerves vegyületeket, vegyi anyagokat.

Az ózonréteg hasznos, a belélegzett ózon mérgező!

AL-KO Pure levegőtisztító

A Föld ózonrétegének szétesése és lassú gyógyulása miatt az elmúlt 20 évben az ózonról szinte mindenki hallott valamit. Ellentmondásos egy gáz, mert a földi élet ugyan elképzelhetetlen az ózonréteg épsége nélkül, de a tiszta ózon belélegezve mégis csak egy gyorsan ölő, súlyos méreg.

Az ózon majdnem olyan, mint a levegőben az éltető oxigén, csakhogy itt három oxigénatom kapcsolódik egybe. A belőle kiszabaduló oxigén nagyon könnyen lép reakcióba bármivel, ezért nagyon erős fertőtlenítőszerként lehet használni. Az ózonos dúsítás nagyon jó eljárás a víz tisztítására, fertőtlenítésére. A tisztán, gáz formájában belélegzett ózon viszont mérgező az emberi szervezet számára.

De honnan kerülne ózon a lakásba vagy irodába? Például sokféle, amúgy is ártalmas gázból keletkezik ózon napsütés hatására. Vagy ózont termelnek a fénymásológépek is. Az AL-KO Pure az ártalmas gázokkal együtt az ózont is semlegesíti.

Szagok, illékony anyagok

Ugye milyen illúzióromboló, ha az újonnan vásárolt, drága légtisztító nem semlegesíti a szagokat? A tiszta levegő fogalmát legtöbbször a kellemes illattal kötjük össze – hiszen más tulajdonságát érzékeiddel nem tapasztalod meg, nem látod a tisztaságát. Az orrunk vezet – ha jó illatot érzel, akkor tiszta a levegő, ha valami szúrós, kellemetlen szagot érzel vagy büdös van, akkor nem tiszta a levegő. Erre veszel egy értékes, drága légtisztítót és továbbra is rossz szagú a lakás levegője? Na ne. Pedig így van: a szagok semlegesítése helyett inkább illatosítanak, hogy a levegőbe fújt levendulaillat elnyomja a ki nem szűrt kellemetlen szagokat.

Pedig a szagokat sokkal kisebb molekulák alkotják, mint amit a légtisztítók ki tudnak szűrni. Ilyenek még az illékony anyagok is – azokat soroljuk ide, melyek nem csak forralás után, hanem már szobahőmérsékleten is gázneművé válnak. Ilyenek a különböző ragasztók, oldószerek gőzei, a festék szaga, meg a hagymából felszálló, szemet csípő illó anyagok is. az AL-KO Pure plazmatechnológiája mind megköti, semlegesíti ezeket. Az AL-KO Pure nem szorul rá arra, hogy mesterséges illatosítással, valami virágillattal fedje el a lakásban található kellemetlen szagokat.

Hol használható az AL-KO Pure?

Zárt terekben töltjük az életünk java részét, s ezeknek a zárt tereknek a levegője sokszor olyan szennyezett, mint egy nagyvárosi utca a csúcsforgalomban. Vajon hol használható egy minden eddiginél jobb szűrőképességű levegőtisztító? Bárhol, ahol emberek zárt térben, átlagos körülmények között tartózkodnak és szükségük van a tiszta levegőre.

AL-KO Pure az irodákban

Az irodai dolgozók napi 8-10 órát töltenek az iroda zárt falai között. A légcserét sokszor gépek biztosítják, de a legtöbb irodaház nem rendelkezik magas színvonalú szűrőberendezésekkel. Ezekben az irodákban a szálló por, a nyomtatók és másolók által termelt ózon, festékek, ragasztók szennyezhetik a levegőt. Az egymás mellett dolgozó emberek között baktériumok keringenek, könnyen terjednek a betegségek. Kellemetlen szagok nehezíthetik a munkára koncentrálást.

Német szakértők szerint a megfelelő levegőtisztaság a munkahelyen 15 százalékkal növeli a munka hatékonyságát.  A svájci gazdasági minisztérium szerint a levegőminőség javulása felére csökkenti a betegszabadságok számát. A jó irodai levegőtisztató nem luxus, hanem a termelékenység azonnali növelésére fordított megtérülő beruházás.

Edzőtermekben

Edzőtermekben a kellemetlen szagok és a baktériumok miatt is ajánlott a levegőtisztító használata
Edzőtermekben a kellemetlen szagok és a baktériumok miatt is ajánlott a levegőtisztító használata

Ahol sok ember összegyűlik, ott mindig jelentős a fertőzés kockázata. Különösen fontos a baktériumok számának csökkentése az edzőtermekben, ahol az átlagosnál sokkal intenzívebb a levegő mozgása. Az erőteljes munkát végző emberek légzése felgyorsul, megnő annak a veszélye, hogy elkapjanak egy baktériumot a mellettük dolgozó másik embertől. Ezt a veszélyt alaposan lecsökkenti az AL-KO Pure légtisztító. Arról az előnyről nem is beszélve, amit a szagok ártalmatlanításával tesz. Egy edzőterem soha ki nem szellőző izzadtságszag nélkül? Akár ez is elérhető a légtisztító használatával.

AL-KO Pure a szépségiparban

A fodrászok, kozmetikai szalonok veszélyes anyagokkal dolgoznak, munkájuk során rengeteg ártalmas gázzal, kipárolgással találkoznak. A hajfestéshez rendszeresen használt vegyi anyagok komolyan megnövelik a fodrászok számára a légúti betegségek kockázatát. Az erős vegyszerszag riasztó a vendégek számára is. Egy szagmentes, vegyszermentes szalon nagyságrendekkel több látogatót tud fogadni, s kellemesebb képet alakít ki a vendégekben. A különbség a bevétel jelentős változásában mérhető.

Levegőtisztaság orvosi rendelőkben

Az AL-KO Pure kisebb rendelők levegőjét sterilizálja
Az AL-KO Pure kisebb rendelők levegőjét sterilizálja

Az AL-KO Pure ideális felhasználási területét jelentik az egészségügyi szolgáltatók. Nagyságrendekkel csökkentik a rendelőkben a takarítási igényt – egyszerűen sokkal kevesebb lesz, szinte eltűnik a lerakódó por, melyet naponta kell takarítani a rendelőben. A levegőt csíramentessé teszi, csökkenti a fertőzések kockázatát. Magánrendelőkben a betegek számának jelentős növelése érhető el pusztán azzal a ténnyel, hogy a szagokat is semlegesítő AL-KO Pure eltünteti a minden orvosi rendelőt átható fertőtlenítőszer-szagot. Vajon mennyivel ér többet egy magánorvosi kezelés, ha nem rándul görcsbe a gyomrod már az orvosi rendelő ajtajában a klóros fertőtlenítő szagától?

AL-KO Pure az otthonodban

Ha valahol igazén szükséged van a sterilizált tisztaságú levegőre, akkor az az otthonod, ahol életed egyharmadát töltöd. Energikusabban, erőseben állsz neki az új napnak, ha az éjszakai mély alvás ideje alatt nem a beszívott pollenekkel és gázokkal kell a szervezetednek megküzdenie, hanem a tiszta levegő nyugalmát élvezheted. Az alvás minősége szorosan összefügg a levegő tisztaságával. Tiszta levegőre van szükséged, ha kipihenten akarsz ébredni, s jó teljesítményt vársz magadtól a következő nap.

Persze nem csak a hálószoba levegőminősége lényeges. Jön-e az ételszag a konyhából? El tudsz- e szívni egy cigarettát úgy a nappaliban, hogy a lakás többi részén ne is lehessen érezni a dohányfüstöt? Az AL-KO Pure ezt lehetővé teszi. Ha közvetlenül a levegőtisztító mellett gyújtasz rá, az égő cigarettát lehetőleg a levegőt beszívó nyílás közelében tartod, akkor jó eséllyel a szoba másik felén ülők sem fogják megérezni a dohányfüst szagát.

Akár irodába, akár otthon használnád, az AL-KO Pure megváltoztatja az életminőségedet. Most igazán elmondhatjuk, hogy a levegőt tisztává és egészségessé teszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..