Elektromos fűtés – ha így használod, te sem fogod drágának találni! 2

Drága, gazdaságtalan, nehézkes – biztosan hallottad már ezeket a megjegyzéseket az elektromos fűtésről, igaz?

Nos, nem is csoda, hogy a legtöbb ember így vélekedik az elektromos fűtőtestekről, hiszen egyszerűen nem ismernek mást.

Az elektromos fűtés még tíz éve is ezt az arcát mutatta. Mára viszont megfordult a világ: az elektromos fűtés a legtisztább, legegyszerűbb és nagyon is gazdaságos fűtési móddá vált. Vajon mi okozza ezt a rengeteg előítéletet vele szemben?

Hősugárzó, elektromos konvektor és olajradiátor – más nem volt a piacon

Egy évtizeddel ezelőtt alig-alig akadt valaki, aki elektromos fűtésre akart volna áttérni. Aki kényszerből mégis rászánta magát, mindössze két technológia közül választhatott.

 

Az egyikben egy elektromos ára alá helyezett fűtőszál adta a meleget, a másikban pedig valamilyen olajat forrósított fel az elektromos áram. Mi volt a közös a kétféle eljárásban? Hatalmas fogyasztás, alacsony hatásfok, nehézkes használat, tűzforró készülék.

 

A fűtőszálas megoldás ugyanaz, amit egy hősugárzóban vagy egy hajszárítóban is találhatsz. Az elektromos áram izzítani kezd egy fűtőszálat, egy ventilátor pedig kifújja a felforrósodott levegőt. A fűtőszál tűzforró, így közvetlen közelében a levegő is felforrósodik. Távolabb viszont alig érezhető a hatása.

 

Sokat fogyaszt, tűzveszélyes, a ventilátor zúgása miatt kellemetlenül hangos berendezés. Leginkább csak kis hősugárzókban használtuk olyan helyeken, ahol nagyon kellett valami kiegészítő fűtés.

 

Kisgyerekes lakások állandó tartozéka volt, hogy a pelenkázás vagy esti fürdetés idejére kicsit be lehessen vele melegíteni a gyerekszobát. Napi pár perc működés után is mindenki a villanyszámlát leste, hogy vajon mennyivel tolja fel a fogyasztást ez a kis extra melegítés.

 

A másik eljárást az olajradiátorokban látjuk. Itt az elektromos áram egy sűrű olajréteget melegít fel egy radiátorszerű fűtőtestben, s ez adja a hőt a fűtendő helyiségnek. Nagyon sokat fogyaszt és lassan melegszik fel – két elég barátságtalan tulajdonság annak, aki gyorsan és gazdaságosan szeretne kellemes meleget a lakásában.

Mit jelent ma az elektromos fűtés?

Egy mai, korszerű elektromos fűtőpanelben nincs fűtőszál és nincs olaj. Nincs benne olyan alkatrész, ami átforrósodna és tűzveszélyes lenne. Nincs forró olaj sem, ami kifolyhat és égési sérüléseket okozhat.

 

A korszerű, mai fűtőpaneleket a norvégoknak köszönhetjük, innen származnak a ma legjobb, Adax márkájú fűtőpanelek. Ezeknek a belsejében egy különleges anyagból készülő betét tárolja és adja le a hőt. Rendkívül takarékos a működése. A hőtároló anyagot ugyanis nem kell felforrósítani. Körülbelül 60 fokra melegíti fel a készülék, így nem is éget, s nincs tűzveszély sem.

 

Az Adax fűtőpanelben nincs mozgó alkatrész. A felmelegített levegőt nem ventilátor fújja ki. Egyszerű gravitációs elven működik. A panel alján lévő nyílásokon belép a hideg levegő, a panel belsejében felmelegszik, s mivel a meleg levegő felfelé áramlik, ezért távozik a készülék tetején lévő nyílásokon.

 

Nincs mozgó alkatrész, így az elektromos áramit nem kell villanymotorok mozgatására fordítani. Nincs mozgó alkatrész, így nincs, ami elromoljon. Egy ilyen fűtőpanel ezért nagyon hosszú életű, 10-15 évig biztos, hogy hibátlanul működik minden különösebb javítás és karbantartás nélkül.

Úgy szabályozod, ahogyan akarod 

Az elektromos fűtés igazi újítása az volt, amikor az inverteres technológiát kidolgozták a fejlesztők. Ez azt jelenti, hogy a készülék olyan teljesítménnyel működik, amilyenre éppen szükség van. Logikusnak hangzik, de korábban erre nem volt lehetőség. A régi, kezdetleges elektromos fűtőtestek vagy bekapcsoltak, vagy kikapcsoltak és kész. Ha bekapcsoltak, akkor teljes hatásfokkal működtek.

 

Ez nagyon energiapazarló megoldás. Az inverteres technológia lehetővé teszi, hogy szükség esetén éppen csak egy picit fűtsön a készülék. A beállított hőmérséklet alapján saját maga szabályozza mindig a teljesítményét. Nem is neked kell állítgatni – csak beállítod a hőmérsékletet, amit tartania kell, s a készülék szabályozza saját működését.

 

Az elektromos fűtés így ma már messze nem az a pazarló, nehézkes pótfűtés, aminek egy évtizede megismerhetted. Érdemes kipróbálnod: ma ez a legtisztább, legkorszerűbb fűtési mód, melynek az üzemeltetési költségei is töredékére csökkentek a korábbiakhoz képest.

 

Tegyél egy próbát: egy elektromos fűtőpanelt telepíteni sem kell, csak megveszed, felszereled és már használhatod is. Válaszd ki innen a számodra megfelelőt és élvezd az elektromos áram tiszta melegét az otthonodban.

2 Comments

 1. Üdv egy 20 nm2 panel mekkora lègköbmètert tud optimálisan felfüteni?

  Szabó László
  1. Kedves Szabó László!
   Ha 20m2-re ajánlja a gyártó, akkor kb. 55-60 m3 felfűtésére alkalmas átlagos szigeteltség mellett és normál belmagassággal számolva.
   Üdvüzlettel: Levegoguru

   Ildikó Hárs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..