[dwqa-list-questions]

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyi az ideális páratartalom a lakásban?

A szakemberek szerint az ember számára a legideálisabb páratartalom 40-60% között van. Az igazán kellemes páratartalom az 50% körüli, itt érezzük magunkat a legkomfortosabban 20-22 C fok hőmérséklet mellett. Ha baba van a családban, akkor ez az érték magasabb, akár 60-70 % is lehet, 22-23 fok körüli szobahőmérsékletnél. A 40 % alatt páratartalmat már száraznak érezzük. A panellakásokban, főleg a szabályozhatatlan távfűtés miatt, gyakran a páratartalom 20-30 % értékre is csökkenhet. Párásító vásárlása előtt, mindenképpen érdemes beszerezni egy egyszerű páratartalom-mérőt.

Hogyan tudod megállapítani, hogy a lakásban megfelelő-e a páratartalom?

Nagyon egyszerűen, meg kell mérni. Ha nincs páratartalom-mérőd, akkor a következő tünetekre kell figyelned száraz levegő esetén:

 • kiszáradt szájjal, torokkal ébredsz
 • gyakori száraz köhögés
 • bőröd kiszárad
 • cserepes ajkak
 • orrszárazság, néha orrdugulás
 • padló, parketta recsegése
 • fa nyílászárók elvetemedése
 • bútorok összeszáradnak, vetemednek, repedezhetnek.

A túl magas páratartalom tünetei:

 • az ablakon belünk párakicsapódás jelenik meg
 • nedvesednek a falak
 • penészfoltok jelennek meg, főleg a mennyezet és a fal találkozásánál és a sarkokban
 • mosókonyhaszerű párás érzet
 • dohos szag
 • penészszag

Ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét, vagy netalán többet is érzel, azonnal lépni kell. Akár száraz, akár túl nedves az otthonod levegője, mindenképpen kihat közérzetedre vagy akár a családod egészségére.

Panellakásban élek és nagyon száraz a levegő. Mit tegyek?

Ha panel lakásban élsz, még akkor is érdemes vásárolni egy páraszintmérőt, ha most még nem jelentkeznek tünetek az alacsony páratartalom miatt. A panel levegője szinte biztosan túl száraz, így a tünetek is előbb-utóbb meg fognak érkezni. Tehát a tanácsom:

 1. vásárolj páraszintmérőt
 2. mérd meg a helyiségeid páratartalmát (hálószobák, nappali stb.)
 3. számold ki a szobák térfogatát (alapterület x magasság), ez m3
 4. olvass el minden hasznos tanácsot a panellakás párásításáról a levegoguru.hu oldalon
 5. hozz döntést és vásárolj egy készüléket
 6. használd
 7. tartsd karban heti szinten.

Párásítóm használata során fehér por lepi be a szobát. Mit lehet tenni?

A fehér por ártalmatlan, ez az elpárologtatott vízben oldott ásványianyag-tartalom.

Sajnos az olcsóbb készülékeknél előfordul, hogy a víz ásványi anyagának, azaz a vízkő kiszűrésére nem tartalmaznak szűrőt. Ebben az esetben két megoldás is lehet: vagy desztillált vizet teszel a párásító tartályába, vagy veszel egy egyszerű asztali patronos vízszűrőt, és szűrt vizet öntesz a párásítóba. Ha van szűrő a készülékben és ennek ellenére tapasztaljod a fehér por hatását, akkor cserélj szűrőt. A szűrt víz használatát még akkor is javasoljuk, ha a készülék és a szűrő is jól működik.

Kisbabánk van, milyen párásítót érdemes beszerezni?

Egy egészséges felnőtt 40% körüli páratartalomnál már jól érzi magát, jól alszik. A kisgyerekek gyorsabban lélegeznek, a kisebb átmérőjű légutak könnyebben kiszáradnak. Ha az orra, torka kiszárad a kórokozók könnyebben bejutnak, gyengül az immunrendszere. A gyerekszobában ezért célszerű tiszta, szűrt vízzel üzemeltetni a hidegpárásítót és kb. 50-55% relatív páratartalmat tartani.

Kruppos tünetek. Tény, hogy minél kisebb a gyermek, légutai is annál kisebb keresztmetszetűek, így hamarabb alakul ki a légút szűkülete, mivel a duzzanat viszonylag nagyobb. Ezzel van összefüggésben, hogy ők korábban riasztják szüleiket köhögésükkel éjszakai álmukból.

Különösen veszélyes ez a betegség a 3 éven aluliaknál, amikor a légcső még annyira szűk, hogy a körbefutó nyálkahártya mindössze 1 mm-es duzzanata 70 %-kal szűkítheti a légutakat. Az arra hajlamos gyerekeknél a legelső kruppos köhögés, rosszullét általában 5-6 éves korig lezajlik, mivel legkésőbb ilyen idős korukig már biztosan találkoznak valamilyen azt kiváltó kórokozóval.

A gyerekközösségbe kerülő kruppos gyerekeknek hamarabb és gyakrabban van esélyük találkozni kiváltó kórokozóval. A betegség 12-14 éves korig jelentkezhet, ez után a légutak átmérője már kellő nagyságú ahhoz, hogy nyálkahártyaduzzanat ellenére is biztosítsák a megfelelő légcserét. Másrészt ekkorra az immunrendszer is megfelelő védettséget alakít ki a kruppot okozó kórokozók ellen. Elvileg felnőtt korban sem kizárt a kruppos fulladás, de nagyon ritka.

A gyerekszoba párásításának fontossága nem kérdés. A kérdés inkább az, hogy mivel? Nem tudom, ki hogy van vele, de én gyermekeimnek szeretnék mindent megadni, ráadásul mindenből a legjobbat.

Mi szülők, már csak ilyenek vagyunk, miért lenne ez másként egy párásító eszköz beszerzésével. A nagy áruházakat járva a műszaki osztályok polcain gyakran látom, hogy milyen cuki kis gyerekformás párásítók vannak.

Ne vakítson el minket a „cukiság”. Legyünk ebben is nagyon következetesek és nézzük meg, hogy a víziló, vagy békaforma alatt, milyen technikai tartalom van és vegyük figyelembe a párásító kiválasztásának szempontjait.

Még az is lehet, hogy egy ilyen kis jópofa kütyü, minőségi belsővel van megáldva. Én ezzel úgy vagyok, hogy inkább legyen első a minőség, csak aztán nézem meg, hogy mennyire cukker.

Arról nem is beszélve, hogy ezek az állatformás készülékek mennyire vonzzák a gyerekeket. Miért is ne gondolnák, hogy kaptak egy újabb játékot.

Elég egy óvatlan pillanat és máris megkaparintják. A legkisebb baj talán az, ha kiborul a víz, de ebbe már ne is menjünk bele. A lényeg, hogy mi szülők hozzunk felelős és megfontolt döntést.

Mikor kell cserélni a párásító szűrőjét?

Ha azt veszed észre, hogy a párásító készülék fehér port ereszt a szobába, cserélj szűrőt. Érdemes minden szezon előtt kicserélni a szűrőbetétet.

Milyen párásítót válasszak a hálószobába?

A megfelelő készülék kiválasztásához érdemes átgondolni a következőket:

 1. A készülék által előállított pára a lehető legegészségesebb, csíramentes legyen, mert nem mindegy, hogy mit lélegzünk be.
 2. Automatikusan szabályozza a páraszintet. Ha beállítom készülékemen, hogy kb 50 % páratartalmat szeretnék, akkor kapcsoljon ki, ha eléri, és természetesen kapcsoljon be, ha lecsökken a páratartalom 50% alá.
 3. Elég nagy víztartály, hogy ne kelljen töltögetni akár az éjszaka közepén. Általában a párásító készülékek 2-3 deciliter vizet párásítanak el óránként. Ha 8-10 órát használjuk éjszakánként, akkor minimum 3 liter szükséges ahhoz, hogy elég legyen egy éjszakára a víz. Érdemes 5-7 literes víztartállyal rendelkező készüléket választanunk, abból a megfontolásból is, ha egész nap üzemeltetni szeretnénk.
 4. Halk legyen. Éjszaka, amikor minden nyugalomba kerül körülöttünk, már az autók zaja sem szűrődik be, minden nesz zavaró lehet. Pláne, ha ez egy folyamatosan zúgó, búgó kütyü a fejünk mellett. Olyan készüléket érdemes választani, aminek van éjszakai üzemmódja, vagy eleve halk. Jó megoldás lehet a hideg párásító (evaporátor) készülék is.
 5. Energiafogyasztás. Mivel vélhetően a párásítónk napi 8-10, vagy akár még többet is fog üzemelni, főleg a téli hónapokban, gondolnunk kell az áramfogyasztására. Bár ezek a készülékek viszonylag kis energiát igényelnek, érdemes a leghatékonyabbat választani. Ha melegpárásítót választunk, annak energia igénye jóval magasabb.
 6. Legyen benne éjszakai fény. Igazából ez a funkció csak azért fontos, hogy ha éjszaka hírtelen felkelünk, akkor ne döntsük fel, amikor félkómásan kibotorkálunk a fürdőszobába.
 7. És végül egy fontos funkció, hogy a víztartály kifogyása esetén figyelmeztessen és lehetőleg álljon is le készülékünk.