Éjszakai orrdugulás – a száraz levegőben keresd az okát

Éjszakai orrdugulás – a száraz levegőben keresd az okát

A kellemetlenül száraz hálószobai levegő is okozhatja, ha egész éjszaka el van dugulva az orrod és nem tudsz aludni már a légzési nehézségektől. Párásítás és sós orcsepp lehet a kézenfekvő megoldás.

Porallergiám van évtizedek óta, így a fűtési szezon kezdetét minden évben azonnal megérzem. Ilyenkor rosszabbul alszom: eldugul az orrom éjjel, s száraz, cserepes szájjal, kialvatlanul ébredek reggel. Az allergológus orvosom szerint két megoldás van: hasznos az állandó párásítás és allergiások számára egyenesen kötelező a sós orcsepp használata a téli időszakban.

Mai tudásunk szerint az allergiát meggyógyítani nem lehet, csak a betegség tüneteinek az enyhítésére van reális lehetőségünk. Aki érzékeny a porra, az a téli időszakban duplán szenved. A fűtés elindítása a lakásokban durván lecsökkenti a páratartalmat. A száraz éjszakai levegő pedig hozza magával az állandó orrdugulást és a nyugtalan, egészségtelen alvást. Ezt a váltást egészséges emberek is megérzik – télen a száraz, fűtött lakás levegője sokkal nagyobb kihívást jelent légzőszerveinknek, mint amekkorára szükségünk volna.

Mi okozza az éjszakai orrdugulást?

Egészséges embernek is gyakran eldugul éjszaka az orra. Ezt főleg a lakás száraz levegője és a levegőben szálló por okozhatja.

Különleges tudású szerv az orrunk, talán el sem tudnád képzelni, mi mindenre képes. Legfontosabb feladata, hogy felmelegíti, párásítja és meg is tisztítja a tüdőnkbe érkező levegőt. Képzeld csak el: amikor beszívod a száraz, hideg, téli levegőt, akkor az orrodnak talán egytized másodperce van arra, hogy útban a légcső felé mindezt elvégezze.

Ennek a hármas funkciónak az egyik kulcsa az orrnyálkahártya megfelelő és állandó nedvessége. Egy egészséges orr számára mindez legtöbbször nem is okoz gondot. A levegő tisztításáról és melegítéséről a vérbő, nedves orrnyálkahártya gondoskodik. Ha ez a száraz levegőtől kiszárad, akkor nem rudja ellátni a feladatát. Orrod eldugul, szájon át kezdesz lélegezni, így a tüdődbe a nedves és tiszta levegő helyett a hideg, száraz, tisztítatlan levegő kerül. Az orr kiszáradása így okozhat egyre több és több problémát.

Sós orcsepp: nem gyógyszer, hanem nedvesítés

Nagyon jó megoldás ebben az időszakban az egyszerű sós orrcsepp használata. Kapható egészen egyszerű, olcsó változata is. Az sem tud kevesebbet, mint a több ezer forintba kerülő szórófejes flakonba töltött változata. Mindkettő egyszerű sós vizet tartalmaz.

A sóorrcsepp nem gyógyszer, bármikor nyugodtan alkalmazható. Feladata az orr nedvesítése és tisztítása. Az orrba befújt, majd feleslegként távozó folyadék kimossa a járatokat, kiöblíti a lerakódott porszemeket az orrunkból.

Párásítás: ha állandó megoldás kell

A sóorrcsepp használata este és reggel is ajánlott, azonban hatása elég rövid ideig tart. Hiába az esti cseppentés. Ha a szoba levegője száraz és meleg, az orrod akkor is kiszárad reggelre, ha este orrcseppet használsz. A megoldás csak valami állandó eredményt elérő eszköz lehet. Erre a célra egy párásító a legalkalmasabb.

Egy jó párásító állandó szinten tartja a szobai levegő páratartalmát. Az ideális az 50 százalék körüli relatív páratartalom. Ha ennél szárazabb a helyiség levegője, akkor érdemes minden éjjel párásítót használni. Ez nem csak akkor hasznos, ha a családban valaki allergiás megbetegedésben, vagy más, légúti betegségben szenved. Egészséges ember alvását is pihentetőbbé, nyugodtabbá teszi, ha szabályozott a helyiség levegőjének a páratartalma.