Ezért betegít meg a túl száraz levegő, de Így tehetsz ellene! 1

Nem vagy beteg, mégis, állandóan kényelmetlenül érzed magad. Kiszárad a szád, töredezett, érzékeny a bőröd. Sokszor rosszul alszol. Amikor éjjel fel-felébredsz, állandóan köhögsz, kiszárad a torkod. Jó, ha tudod: valóban nem vagy beteg, de a lakásod levegője egészségtelenül száraz. Ezen kell változtatnod, még mielőtt valóban megbetegednél.

Ugye tudod, hogy a szervezetünk folyadékvesztését folyamatosan pótolni kell? Bőrünkön át folyamatosan folyadékot vesztünk, izzadunk akkor is, ha ezt a száraz levegőben nem veszed észre. Az izzadság azonnal elpárolog a bőröd felszínéről, legtöbbször nyomtalanul. Folyadékot vesztesz minden egyes levegővétellel is. Még ha sivatagi száraz levegőt is szívsz be, a tüdődből kiáramló levegő mindig párás. Ha nem pótolod a nedvességet, nagyon gyorsan kiszáradnál.

Az 50 százalék alatti páratartalom már száraz levegő

Egy lakás levegőjét akkor mondjuk ideálisnak, ha a páratartalma 50-60 százalék közötti. Ha ennél kevesebb a vízpára a levegőben, akkor száraznak érzed a levegőt. Sok lakás télen ennél sokkal jobban kiszárad: a fűtési szezonban nem ritka a 10-20 százalékos, vagy az alatti nedvességtartalom sem. Ez nem jó sem a bőrödnek, sem a szervezetednek.

A nedvességre a testednek nem csak a megivott víz formájában van szüksége. Még ha nem is figyelsz rá, nem is foglalkozol vele, a tested pontosan érzi, hogy páradús, vagy száraz környezet veszi-e körül. Párával telített környezetben szinte kivirul a tested: kitágulnak a pórusaid, kisimul a bőröd, könnyebben veszed a levegőt, az éltető pára átjárja légutaidat.

Alacsony páratartalom

A száraz levegő úgy hat rád, mint forró aszaló a friss gyümölcsre

Az aszalóba tett gyümölccsel pontosan az történik, mint a bőröddel a túl száraz levegőben. Összehúzódik, ahogy távozik belőle a nedvesség. Kiszárad, töredezetté válik. Bármi ér hozzád, kellemetlen lesz az érintése, szinte bántja a bőrödet. Repedezni kezd az ujjaid vége, reszelős, kellemetlen tapintású lesz minden érintés. Ez a folyadékvesztés következménye.

Erröl a témáról egy korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz! Ebben a cikkben vemutatjuk, hogy hogyan teheti szebbé a bőrödet az ideális páratartalom. Kattints ide a cikkért. 

A száraz levegő tönkreteszi a légutakat

Tested minden porcikája kívánja a páradús levegőt, mert ez a nedvesség élteti. A túl száraz levegő nem azt jelenti, hogy kicsit kényelmetlenebb lesz az élet, hanem azt, hogy szép lassan megszűnik az élet. A száraz levegő elszáradó életet jelent, túlzások nélkül.

A légutaidnak is szükségük van az állandó nedvesítésre. Próbáld csak ki, hogy néhány percig kizárólag nyitott szájjal veszel levegőt és nem is nedvesíted meg az ajkaidat. Cserepessé válik a szád, kiszárad a torkod néhány perc alatt is.

A víz minden felületről folyamatosan párolog. A levegő annyi nedvességet vesz fel, amennyit csak tud. Mit gondolsz, ha száraz levegőt szívsz a tüdődbe, a légutaidon beáramló levegő honnan veszi fel a nedvességet? A légcsöved belső faláról, a tüdődből, mindenhonnan, ahonnan el tud párologtatni valamennyit. A beszívott száraz levegő szárítja az orrod, a szád, a légcsövedet, minden felületet, ahol csak áthalad.

Az elvékonyodó, száraz nyálkahártya fogékonyabb lesz a betegségekre

Tested kiszáradásának az egyik veszélye az is, hogy sokkal fogékonyabb leszel a betegségekre. A kiszáradó nyálkahártyán jobban meg tud tapadni minden kórokozó. Érzékenyebb leszel a fertőzésekre, könnyebben alakulnak ki gyulladások. Száraz levegőben hamarabb fájdul meg a torkod, begyullad a mandulád. Az elhúzódó gyulladás gyakran súlyosabbá válik, s nehezen gyógyuló, tartós betegséget okoz. Megjelennek az állandó allergiás tünetek, rosszabb esetben kialakul egy asztma. Ettől már soha többé nem tudsz megszabadulni, csak a tüneteit tudod enyhíteni.

A túl száraz levegő nem csak egy kellemetlenség

Ha a szobában túl száraz a levegő, azt a saját testeden veszed elsőként észre. A száraz bőr, az éjszakai köhögés, a szem szárazsága, a gyakori szomjúság, a cserepes száj az intő jelek. Ezek mind a kezdődő kiszáradás jelei, de nem szűnnek meg pusztán attól, hogy sok folyadékot iszol. A folyadékvesztés a bőröd egész felületén tovább folytatódik akkor is, ha 2-3 liter vizet megiszol egy nap.

Jó hír: a levegő páratartalma szabályozható

Mindez nagyon kellemetlen lenne, ha semmit nem tudnál tenni a levegő szárazságának a megfordítására. De tehetsz, nagyon is hatásos eszközeid vannak erre a célra. Párásítani kell.

Otthoni használatra alkalmas párásítót egyre több típus közül tudsz választani. Ha hosszú távra szóló, megbízható megoldást keresel, akkor válassz ultrahangos hidegpárásítót. Ez ma a legjobb típusú eszköz erre a célra.

Miért az ultrahangos hidegpárásító a legjobb?

Az ultrahangos hidegpárásító előnye, hogy nem forralja fel a vizet. Az ultrahangos párásító ugyanis úgy működik, hogy a vizet mikroszkopikus méretű cseppekké porlasztja, majd kifújja a levegőbe. A levegőben ezek az apró cseppek nagyon hamar el tudnak párologni. Nem csapódnak ki egy hidegebb felületen, nem keletkezik tócsa a párásító környékén a szoba padlóján.

Számodra is ez a módszer a legjobb. Nem a forró vízpárát lélegzed be, hanem apró, szemmel nem is látható méretű vízcseppeket. Az apró vízcseppek egyenesen a szádról, a légcsövedről párolognak el.

Egy jól kiválasztott ultrahangos párásítóval biztos lehetsz benne, hogy a szoba levegője újra felveszi azt a vízmennyiséget, amire a szervezetednek is szüksége van. A működése nagyon csendes, éjjel sem zavar, ha bekapcsolva hagyod. Nyugodt, és főleg egészséges alvást, egészséges levegővételt adnak neked az ultrahangos hidegpárásítók.

One Comment

  1. Jó cikk köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..