Ha itt a november, akkor jön a krupp Leave a comment

Ha ébredtél már arra, hogy ugatós, száraz köhögést hallasz a gyerekszobából, akkor Te már tudod, miről van szó.

 

A legkeményebb az egészben, hogy a krupp többnyire minden előzmény nélkül támad és többnyire éjszaka. Megelőzhetik ugyan megfázásos tünetek, de általában minden előjel nélkül jelentkezik. A krupp egy fertőző vírus fertőzés, aminek következtében a nyálkahártya megduzzad, és a kis keresztmetszetű légutak nagyon gyorsan beszűkülnek.

 

Nem vagy felkészülve rá se Te, se a gyerek. Első alkalommal biztos, hogy halálra rémülsz, a kisgyerek pedig kétségbeesve sír az ismeretlen, fojtó köhögéstől.

Soha nem felejtem el azt a hideg, ködös novemberi éjszakát, amit végül a Madarász utcai kórházban fejeztünk be az akkor 2 éves kisfiammal. Rácsos kiságyba fektették és egy nagy vizes lepedőt borítottak a föléje. Ettől enyhültek a tünetei, csillapodott a köhögése, könnyebben vette a levegőt és nagy nehezen, de elaludt. 3 napig volt kórházban.

 

Így lettünk kruppos család, aki a következő szezont – mindig novemberben jött– már felkészülten várta. Nem estünk kétségbe az első köhögéstől, mert addigra már kitapasztaltuk az összes praktikát, a hűtőben pedig végső megoldásként mindig volt a szteroid hatóanyagú kúpból (szigorúan figyelve a lejárati dátumot).

 

Megosztom veletek mindazt, ami nálunk bevált, és segített átvészelni azt a kb. 4 évet, amíg a kisfiam megnőtt, és ezzel együtt elfelejtettük a kruppot.

Ezt teheted, amíg a kruppos roham megelőzésről gondoskodsz: 

  • A fűtési szezon kezdetétől folyamatosan mértük a gyerekszoba páratartalmát. Igyekeztünk párásítással az egészséges 40-60 {bb7edbf899c35b4351b28f4e62175e7ac24a06af94b2b9fe6e4c86f569af0c4e}-os páratartalmat fenntartani. Ez azért fontos, mert a fertőző légúti betegségek kórokozói sokkal könnyebben telepszenek meg a száraz nyálkahártyán. A hideg vizes párásítást leghatékonyabban egy ultrahangos párásítóval lehet megoldani. A legelőnyösebb a beépített páratartalom mérővel rendelkező párásító készülék, mert az szabályozza, és folyamatosan szinten tartja a beállított, ideális páratartalmat.

Ezt teheted, ha jön az ugató kruppos köhögés:

  • A leghidegebb éjszakában is nyisd ki az ablakot! Ezzel azonnal tudod javítani a helyiség páratartalmát.
  • Öltöztesd fel vagy bugyoláld be a gyereket egy takaróba, és menj ki vele a kertbe, vagy állj ki vele a teraszra!
  • Nyisd ki a hűtőszekrény ajtaját, emeld fel a gyereket, és ott vegyen mély lélegzetet!
  • Apró kortyonként itass vele hideg vizet!

Ha nem szűnik a roham, akkor kérj orvosi segítséget!

A kruppban egy jó van: biztos, hogy elmúlik. A kisgyerek megnő, és ezzel együtt a légutak keresztmetszete is megváltozik. Megszűnik az esélye, hogy a kruppos fulladásos köhögés kialakuljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..