Ha itt a november, akkor jön a krupp 2

Ha ébredtél már arra, hogy ugatós, száraz köhögést hallasz a gyerekszobából, akkor Te már tudod, miről van szó.

 

A legkeményebb az egészben, hogy a krupp többnyire minden előzmény nélkül támad és többnyire éjszaka. Megelőzhetik ugyan megfázásos tünetek, de általában minden előjel nélkül jelentkezik. A krupp egy fertőző vírus fertőzés, aminek következtében a nyálkahártya megduzzad, és a kis keresztmetszetű légutak nagyon gyorsan beszűkülnek.

 

Nem vagy felkészülve rá se Te, se a gyerek. Első alkalommal biztos, hogy halálra rémülsz, a kisgyerek pedig kétségbeesve sír az ismeretlen, fojtó köhögéstől.

Soha nem felejtem el azt a hideg, ködös novemberi éjszakát, amit végül a Madarász utcai kórházban fejeztünk be az akkor 2 éves kisfiammal. Rácsos kiságyba fektették és egy nagy vizes lepedőt borítottak a föléje. Ettől enyhültek a tünetei, csillapodott a köhögése, könnyebben vette a levegőt és nagy nehezen, de elaludt. 3 napig volt kórházban.

 

Így lettünk kruppos család, aki a következő szezont – mindig novemberben jött– már felkészülten várta. Nem estünk kétségbe az első köhögéstől, mert addigra már kitapasztaltuk az összes praktikát, a hűtőben pedig végső megoldásként mindig volt a szteroid hatóanyagú kúpból (szigorúan figyelve a lejárati dátumot).

 

Megosztom veletek mindazt, ami nálunk bevált, és segített átvészelni azt a kb. 4 évet, amíg a kisfiam megnőtt, és ezzel együtt elfelejtettük a kruppot.

Ezt teheted, amíg a kruppos roham megelőzésről gondoskodsz: 

 • A fűtési szezon kezdetétől folyamatosan mértük a gyerekszoba páratartalmát. Igyekeztünk párásítással az egészséges 40-60 %-os páratartalmat fenntartani. Ez azért fontos, mert a fertőző légúti betegségek kórokozói sokkal könnyebben telepszenek meg a száraz nyálkahártyán. A hideg vizes párásítást leghatékonyabban egy ultrahangos párásítóval lehet megoldani. A legelőnyösebb a beépített páratartalom mérővel rendelkező párásító készülék, mert az szabályozza, és folyamatosan szinten tartja a beállított, ideális páratartalmat.

Ezt teheted, ha jön az ugató kruppos köhögés:

 • A leghidegebb éjszakában is nyisd ki az ablakot! Ezzel azonnal tudod javítani a helyiség páratartalmát.
 • Öltöztesd fel vagy bugyoláld be a gyereket egy takaróba, és menj ki vele a kertbe, vagy állj ki vele a teraszra!
 • Nyisd ki a hűtőszekrény ajtaját, emeld fel a gyereket, és ott vegyen mély lélegzetet!
 • Apró kortyonként itass vele hideg vizet!

Ha nem szűnik a roham, akkor kérj orvosi segítséget!

A kruppban egy jó van: biztos, hogy elmúlik. A kisgyerek megnő, és ezzel együtt a légutak keresztmetszete is megváltozik. Megszűnik az esélye, hogy a kruppos fulladásos köhögés kialakuljon.

2 Comments

 1. Sziasztok.
  Nem kruppos a gyermek, de régóta érdekelne: ha az üvegen, tetőablakon folyik a víz, kicsapódik a pára – akkor is száraz a szoba levegője? (Nem, mérőeszközt még nem szereznék be, mert nincs senkinek semmi baja télen kopkopp.)
  🙂
  Köszi szépen

  Kardalus Judit
  1. Szia, Judit! A kicsapódó pára épp azt mutatja, hogy túl magas a páratartalom a szobában valószínűleg a jó szigetelésű ablakoknak köszönhetően.
   Érdemes lenne mérni a páratartalmat, mert a magas páratartalom éppen annyira veszélyes lehet, mint a túl száraz levegő. Jó egészséget! Üdv: Levegőguru

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..