Rapid útmutató párásító vásárláshoz + TOP párásítók 18

Ha nincs időd, hogy végigböngéssz több tucat oldalt ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb levegőpárásítót, akkor ezt az útmutatót Neked állítottuk össze!

Párásítót viszonylag ritkán vásárolunk. Ne gondold, hogy csak Neked okoz gondot a legmegfelelőbb párásító kiválasztása. Első ránézésre minden párásító ugyanolyannak tűnik, pedig valójában más-más funkciókkal rendelkeznek.

Első blikkre az is érthetetlen, hogy kerülhet valami 7.990 Ft-ba, miközben van olyan párásító, aminek 50.000 Ft felett van az ára. Nehéz különbséget tenni, ezért kitaláltam, hogy készítek egy listát, ami segít megtalálni a Neked való párásítót.

A legfontosabb tényezők, amiket figyelembe kell venned vásárlás előtt!

 • A helyiség mérete és funkciója
 • A párásító mérete
 • A párásítás jellege
 • A párásító zajszintje
 • A párásító karbantartás igénye, alkatrészek, kiegészítők

Párásító vásárlása nem egyszerű feladat, ráadásul nagyon széles kínálatból választhatsz. Nézzük sorra, hogy mit kell figyelembe venned a vásárlás előtt, majd a végén megmutatom a jelenlegi TOP 5 párásítót!

1. Mekkora légteret kell párásítani?

Párásító vásárlás során nem a helyiség alapterületéből, hanem a helyiség légterének méretéből indulunk ki. Mert a párásító azt a légteret fogja párásítani, ami egybe van nyitva.

Nem mindegy, hogy egy 27 m2-es 2,3 m belmagasságú panellakásba keresel párásítót, vagy egy 150 m2-es 3 méter belmagasságú faszerkezetes családi házba. Ha mégis nm adatot találnál, akkor vedd figyelembe, hogy a gyártók átlagosan 2,5 m belmagassággal számolnak.

GURU TIPP! Menj biztosra, és számold ki a párásítandó légteret (alapterület x magasság)! Az így kapott szám az a légköbméter, ami pontosan megmutatja, hogy milyen párásítóra van szükséged.

2. A párásító méretei

Mivel a párásításhoz sok vízre van szükség, ezért a párásítóknak több literes víztartályuk van. Több liter víz tároláshoz pedig nagy tartályra van szükség, ami helyet foglal.

GURU TIPP! A levegőGuru-n minden párásító esetében megtalálod a termék pontos méreteit. Vásárlás előtt győződj meg róla, hogy van-e olyan hely a lakásodban, ahol el tudod helyezni a párásítót.

3. Hideg párásító vagy meleg párásító?  

 • A meleg párásítás előnye, hogy nagyon kemény vízzel is használható, rendkívül higiénikus, mert a felforralt víz baktériummentessé válik. Nagy légterek párásítására különösen ajánlott.
 • A hideg párásítást ajánlunk inkább, ha Te vagy a Veled egy lakásban élő családtagok közül bárki légúti problémákkal (krupp, száraz köhögés, asztma) vagy allergiával küzd.
 • A nedvesítőbetétes párásító a nedvesítő betéteken keresztül felszívja vizet és a ventilátor segítségével bocsátja ki a párát a légtérbe. Gyakorlatilag bármilyen helyiségben használható, viszont a zajszintet érdemes figyelembe venni a választásnál. A víz sterilizálásáról gondoskodni kell, és a nedvesítőbetéteket cserélni kell szezononként.
 • Az ultrahangos párásító a víz porlasztása révén éri el az optimális páratartalmat. Látványos páraködöt fúj ki a készülék.  Különösen halk, ezért javasoljuk használatát hálószobában, gyerekszobában is. Azzal számolj, hogy a víz lágyításáról és sterilizálásról gondoskodni kell (vízlágyító patronnal, ezüst ionnal).

GURU TIPP! Ha légúti betegséged vagy allergiás problémáid vannak, vásárlás előtt kérd ki orvosod véleményét is, hogy milyen párásítást javasol számodra.

4. Zajszint 

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy egy párásító halk vagy hangos. Nagyon nehéz erre válaszolni annak ellenére, hogy a zajszint pontosan mérhető és kifejezhető dB-ben. Viszont mindenkinek más az érzékenységre a zajokra. Ezt is érdemes figyelembe venni, valamint az adott helyiség funkcióját is.

A nappalit rendszerint napközben párásítjuk. A hálószobát, gyerekszobát inkább éjszaka párásítjuk, ezekbe a helyiségekbe érdemes csendesebb párásító készüléket választani.

Hasznos lehet az éjszakai üzemmód funkció is, hogy a fények és a zajok ne zavarják éjszakai nyugalmunkat.

5. Karbantartás és tartozékok

A két dolog szorosan összefügg. Ahhoz hogy a párásító hosszú távon működjön és egészséges párát bocsásson ki, időnként karbantartásra van szüksége, és időnként cserélni kell egyes tartozékokat is.

A párásító készüléket havonta legalább egyszer alaposan ki kell tisztítani. A szűrőt hideg vízzel át kell öblíteni, hogy eltávolítsuk belőle a szennyeződéseket. Ecetes vízzel érdemes átmosni magát a víztartályt.

A nedvesítő betétes készülékek esetében – a szennyeződés mértékétől függően – 3-6 havonta ki kell cserélni a nedvesítő betétet. Az ultrahangos készülékekben a vízlágyító patronokat és fertőtlenítést végző ezüst kockákat is cserélni kell.

GURU TIPP! Vásárlás előtt tájékozódj a fenntartási költségekről is! Milyen tartozékokat kell rendszeresen vásárolnod a párásító egészséges működéséhez, és azok mennyibe kerülnek.

Keressük a legjobb párásítókat! 

Ez a lista a LevegőGuru saját tapasztalatain és az ügyfelek visszajelzésein alapul. Megnéztük, hogy a funkciók, kapacítás stb. hogyan viszonyulnak a termék árához, magyarul a párásító megéri-e az árát.

SENCOR SHF 2000BL ultrahangos párásító – 30 m2

A SENCOR SHF 2000 BL ultrahangos párásító egy jól eltalált termék. Megjelenése, tudása és ára miatt lett a lista harmadik helyezettje.

Értékelés: 100 / 90 pont

Adatlap: SENCOR SHF 2000BL párásító

Amit szeretünk benne

 • Kiváló ár / érték arány
 • A kiáramló vízpára iránya 360°-ban elforgatható
 • Több fokozatban állítható teljesítmény
 • Halk működés
 • Modern megjelenés
 • Kompakt méret, ami miatt sok helyen elfér
 • Kevés víz esetén fényjelzést ad

Hiányosságai

 • Nincs benne páratartalom mérő
 • Nincs benne automata működés funkció

Az ítélet: Ha olcsóbb kategóriában keresgélsz, akkor a SENCOR SHF 2000BL párásítót ajánljuk Persze csak akkor, ha nem nagyobb a párásítandó helyiség alapterülete nem nagyobb, mint 30 m2.

Guru tipp: A Stadler Form SELINA Little páratartalom mérővel folyamatosan ellenőrizni tudod a páratartalmat.

HUM 770 Párásító

Hyundai HUM 770 ultrahangos párásító – 25m2

Hyundai párásítónk ugyancsak egy ultrahangos párásító, ami funkcióit és minőségét tekintve akár fel is juthatna a dobogóra. Bár a Hyundai márkát eddig inkább az autóiparból ismertük, de ezzel a párásító készülékkel befutott a párásítók világába is. Színes egyéniség!

Értékelés: 100 / 88 pont

Adatlap: Hyundai HUM 770 ultrahangos párásító

Amit szeretünk benne

 • Jó ár / érték arány
 • A hideg pára kibocsátás tetszés szerint állítható
 • LCD kijelző és páratartalom kijelzés
 • Beépített páratartalom mérő
 • Ionizáló funkció
 • 5 l-es víztartály
 • Négy teljesítményszint
 • Beállított páratartalom automatikus szintentartása
 • Alacsony energiafogyasztás
 • Csendes működés <32 dB
 • Ha a víz elfogyott, a készülék kikapcsol

Hiányosságai

 • Egy egyedi színben kapható

Ítélet: Sok hasznos funkcióval rendelkezik, és ha megtetszik, éveken át remek lesz a kapcsolatotok. Ha tetszik, akkor csak ajánlani tudjuk!

Stadler Form Oskar Little ventilátoros párologtató

18 Comments

 1. Üdvözletem!
  Vásároltam egy olcsóbb ultrahangos párásító készüléket, ami teszi is a dolgát viszont működés közben bugyog.
  Ez normális jelenség vagy valami nincs rendben?

  1. Szia Tamás!

   Igen ez egy normális jelenség, nem kell megijedned.

 2. Érdeklődni szeretnék hogy a Hyundai hum 770 készülék használható e salvus vízzel? Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Szia!

   Salvus vízez csak a Boneco termékeihez ajánljuk, a Hyundai hum 770 tönkremehet tőle.

 3. Szia!
  Azt szeretném kérdezni, hogy ezektől a hideg párásítóktól nem fog penészedni a lakás?
  Kis fiunk sokat köhög éjjelente, azért gondoltuk, hogy veszünk egy hideg párásítót, de penészedni sem szeretnénk. (Régebben penész gondjaink is voltak.)
  köszönöm

  1. Kedves Adri!
   Mielőtt hideg párásítót vásárolnának, meg kellene figyeli a lakás páratartalmát.
   A magas páratartalom valóban penészedéshez vezet, lehet, hogy pont erre kellene megoldást találniuk.
   Üdvözlettel: Levegoguru

   Ildikó Hárs
 4. Szép jó napot!
  Avval a kérdéssel fordulok önökhöz hogy van egy vivamax gvh 21 párásító amihez szűrőt keresek Szegedi lakos vagyok melyik áruházban kapható és mennyi idő elteltével érdemes cserélni? A másik hogy hova érdemes elhelyezni a készüléket és hányas fokozaton érdemes használni a szoba légtere 25 m2 kb és 3 méter belmagasság. Üdvözlettel Szabó Viktor!
  Várom mielőbbi segítségüket köszönöm!

  1. Kedves Szabó Viktor!
   A Vivamax készülékeket mi nem forgalmazzuk, így a működésével és alkatrész ellátásával kapcsolatban nem tudunk segíteni. Kérem, forduljon ahhoz a kereskedőhöz, akinél vásárolta a készüléket.
   Üdvözlettel: levegoguru.hu

   Ildikó Hárs
 5. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogy a Hyundai hum 770 párásítóba lehet illóolajat tenni?

  Köszönöm.:)

  1. KEdves Timi!
   A Hyundai párásítókészülékek nem rendelkeznek az illóolaj párologtatására alkalmas kis rekesszel. Üdvözlettel: levegoguru.hu

   Ildikó Hárs
 6. Van valami információtok az Easy Home utrahangos párásítóról (ALDI) ?

  Földvári Péter
  1. Kedves Péter!
   Nem forgalmazzuk a terméket, ezért véleményt sem tudunk róla mondani.
   Köszi!
   aTI

 7. Kedves levegő guru!
  Két darab hideg levegős párásítót néztem ki! Első sorban az orion OUH-16 nevű modell tetszett meg, mivel nem kapható jelenleg így tovább keresgéltem és a Hyundai HUM770 is megtetszett. Jól gondolom, hogy körülbelül egy kategória a kettő? Önök melyiket ajánlanák szívesebben?

  Köszönöm

  Simonné S. Szilvia
  1. Kedves Simonné S. Szilvia!
   Nagyjából hasonló tudású, azonos kategóriájú két készüléket választott ki.
   A Hyundai víztartálya 1 literrel nagyobb, ez valamennyivel hosszabb idejű működést jelent.
   Üdvözlettel: levegoguru.hu

   Ildikó Hárs
 8. Szia! A Hyundai HUM 770 ultrahangos párásító kemény víz esetén is használható? Milyen egyéb kiegészítői vannak, amikkel mint költséggel rendszeresen számolni lehet? Köszönöm! Szabó Márta

  Szabó Márta
  1. Kedves Szabó Márta!
   A karbantartásról, ami ebben az esetben vízkőtelenítést jelent, időnként gondoskodni kell, mivel ebben a készülékben nincs vízlágyító patron.
   Más rendszeres költséggel nem kell számolnia.
   Üdvözlettel: levegoguru.hu

   Ildikó Hárs
   1. Jó napot! A szóban forgó Hyundai Hum készüléket vásároltam. A vízkőtelenítést mivel és hogyan szabad végezi, hogy ne okozzon kárt a párásítóban???

    Egyedné Karászi Krisztina
    1. Kedves Egyedné Kárász Krisztina!
     Ezt a készüléket csak ecettel vagy más természetes alapű vízkőtelenítő szerrel szabad tisztítani.
     Üdvözlettel: levegoguru.hu

     Ildikó Hárs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..