Hogyan oldd meg gyorsan a fal penészedést vegyszerek nélkül! Leave a comment

Vigyázol a családod egészségére, ügyelsz a lakás tisztaságára, erre megjelenik egy ordító penészfolt a szoba mennyezetén. Használj páramentesítőt, majdnem biztos, hogy azzal orvosolhatod leggyorsabban a penészes lakás bajait.

 

Bármennyire is gyűlölöd és bármilyen szorgalmasan takarítod, csak súrolással és mosással soha nem tudsz a lakásban megjelenő penésztől megszabadulni. Ha a lakás alapos átépítésére, szigetelésére most nincs módod, akkor a páratartalom alapos csökkentése a legjobb módszer arra, hogy megszüntesd az alattomosan érkező penész utánpótlását.

Nálad vajon mitől jelenik meg a penész?

 

Ne gondold, hogy a penésznek a tisztasághoz van köze. Bármilyen alaposan takarítod is a lakást, ha a penész egyszer megjelenik a mennyezeten, nagyon nehezen szabadulsz meg tőle.

 

A penész megjelenéséhez két dologra van szükség: hidegre és nedvességre. A hideg kívülről érkezik a rosszul szigetelt sarkokban, ablakok fölött, ajtók mellett. Mindenhol utat talál magának, ahol nem tökéletes a külső szigetelés és nagy hőmérsékleti különbségek tudnak kialakulni.

 

A penészgomba rendkívül ellenálló és sajnos, nagyon is életképes élőlény. Szinte a semmiből jelenik meg olyan helyeken is, ahol korábban soha, semmilyen jele nem volt a penészesedésnek. Bárhol képes megtalálni a nedvességet. Különösen szereti a nyirkos, meleg, gyengén megvilágított, rosszul szellőző helyeket – pont azokat, amilyenek a rosszul szellőző, mindig nedves fürdőszobák, kamrák, pincék. Valójában a penész spórái szinte mindenütt ott vannak és várják a megtelepedésre, szaporodásra legkedvezőbb időpontot.

 

Amikor kívül nagyon hideg van, belül meg kellemesen meleg a hőmérséklet, akkor a rosszul szigetelt falakon lecsapódik a benti pára. Ezek a nedves falak, a csöpögő páracseppek adják a legjobb talajt a penész megjelenésének. Ha a lakás szigetelésén, vagy a szerkezeti problémákon most nem változtathatsz, akkor próbáld meg a lakás klímájának a változtatásával megszüntetni a problémát. Merre is indulj el?

 

Az első lépés mindig a páratartalom megfelelő szintre csökkentése legyen. Ahol nincs túl sok pára, ahol szárazak a falak, ott hiába alakul ki hőmérsékleti különbség, a penész nem tud megjelenni.  A penészgombának magas páratartalom, sok nedvesség kell. Vedd el tőle!

Miért veszélyes a penész?

 

A penészes környezet már önmagában is sok egészségügyi kockázatot rejt. A penész valójában egy gomba, melynek a spórái súlyos allergiát okozhatnak. Főleg a szemet, tüdőt, nyálkahártyát veszik célba.

 

A penészgombára allergiás embernek viszket és kipirosodik a szeme, eldugul az orra, nehezen veszi a levegőt. Asztmát a legtöbb penészgomba nem okoz, de az asztmások sokkal nehezebben viselik a tüneteket.

Páramentesítés a lakásban

 

A lakás páratartalma páramentesítő nélkül nem nagyon szabályozható. Bármennyire is szeretnéd, nem tudsz takarékosan bánni a páraképződéssel. Mivel takarékoskodnál? Főzöl, fürdesz, ruhát szárítasz, lélegzel – mindegyik tevékenységed vízpárát juttat a lakás levegőjébe.  Ha nincs páramentesítőd, próbálkozz az alábbiakkal:

 

  • ne forralj feleslegesen vizet. amikor főzöl, csak annyi ideig legyen forró víz a tűzhelyen, amíg tényleg szükséged van rá.
  • mosáskor próbálj a szabadba teregetni. Minden egyes mosás után a száradó ruhák 4-5 liter vizet párologtatnak el.
  • fürödj rövidebb ideig. A hosszú zuhanyozás jelentősen növeli a páratartalmat a lakásban.
  • szellőztess gyakran. A kinti levegő legtöbbször szárazabb a bentinél, így gondoskodj mindig a megfelelő légcseréről
  • ha pedig teheted, használj páramentesítő készüléket. Már a legegyszerűbb típus is sokat segít a penészes lakás tüneteinek orvoslásában.

Mire jó a páramentesítő készülék?

 

Ha szeretnéd eredményesen felvenni a harcot a lakás penészesedése ellen, akkor nem nélkülözhetsz egy jó páramentesítő készüléket. A penész azokat a helyeket kedveli, ahol állandó a nedvesség. A páramentesítő készüléknek pedig épen az a lényege, hogy kivonja a felesleges vizet a helyiség levegőjéből.

 

Egy páramentesítő úgy működik, hogy a levegőt a szobából egy ventilátor beszívja, majd átfújja egy hőcserélő rendszeren. Lehűti a levegőt, mint egy hűtőgép. A hideg levegő viszont sokkal kevesebb nedvességet tud csak magában tartani, mint a meleg.

 

Ezért a hűtés során a levegő nedvességtartalma is kicsapódik. Ez a kicsapódó nedvesség egy tartályba kerül, s nagyon is jól láthatóan mutatja, hogy a páramentesítő mennyi nedvességet vont ki a szoba levegőjéből.

 

Minél jobb minőségű egy páramentesítő készülékek, annál jobban meg is tisztítja a beszívott levegőt. Van benne egy szűrő, amin a levegőnek át kell haladnia. A szűrő közben kiszedi a levegőből a port, a koromszemcséket, a polleneket, meg a penészgomba spóráit is. így nem csak a helyiség páratartalmát képes csökkenteni, hanem tisztábbá, ezzel sokkal egészségesebbé is teszi a lakás levegőjét.

Mikor nem nélkülözheted egyáltalán a páramentesítőt?

 

Egy páramentesítő használata mindig előnyös, ha a lakás túl nedves, ha valami miatt máshogy nem lehet csökkenteni az állandóan magas páratartalmat. Ennek sok oka lehet. Lehet, hogy túl sok mosott ruhát kell szárítani. Lehet, hogy annyira gyenge a fürdőszoba szellőzése, hogy a párás levegő mind a lakás többi helyisége felé tud csak távozni. Rosszul szellőző padlásszobák, alagsori helyiségek gyakran válnak túl párássá.

 

Nehéz kezelni a levegő páratartalmát akkor is, ha nagyobb felületű medence van az alagsorban. A hatalmas vízfelület ontja magából a párát, s ha ez valamiért nem tud eléggé kiszellőzni, akkor bizony szinte csöpög a pára a falakról a lakás valamennyi helyiségében.

 

Akkor is nagyon kell a páramentesítő, ha hiányos vagy hibás a lakás szigetelése. Ha túl párás a lakás, akkor a rosszul szigetelt felületek határain nagyon gyorsan megjelennek az első penészfoltok.

 

Új, tökéletesen záródó műanyag ablakokat építettél be?  Ha nem gondoskodtál a megfelelő szellőzésről, akkor a fűtési szezon kezdetétől tapasztalhatod, hogy szó szerint folyik le a lecsapódó pára az ablakokon és a hideggel érintkező külső falakon. Ha nincs páramentesítőd a lakásban, heteken belül találkozni fogsz az első penészfoltokkal.

 

Rossz hír, hogy ha a penész egyszer megjelent a lakásban, akkor megszabadulni szinte lehetetlen tőle. Egyetlen módszered a megelőzés lehet. Használj páramentesítőt, tartsd elviselhető keretek között a lakás páratartalmát. Kellemesebb lesz tőle a lakás levegője és megelőzöd a penészfoltok kialakulását az otthonodban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..