Penész megelőzése páramentesítő készülék használatával Leave a comment

Véget ért a fűtési szezon és elviselhetetlen mértékben szaporodni kezdett a penész a fürdőszoba mennyezetén? Ha a lakás szigetelésén, vagy más szerkezeti problémán nem változtathatunk, próbáljuk meg a lakás klímájának a változtatásával megszüntetni a problémát.

Az első lépés legyen a páratartalom megfelelő szintre csökkentése, ezzel a penész megelőzése páramentesítő készülék segítségével.

Miért tavasszal jelenik meg a penész a lakásban?

A fűtési szezon hónapjai alatt sok lakás levegője elviselhetetlenül száraz. A szobákat télen párásítani kell, hogy a túl száraz levegő ne tegye tönkre a bőrünket.

A fűtési szezon utáni hónapokban azonban a lakás levegője sokkal hűvösebb, mint télen volt. A központi fűtések melege folyamatosan szárította a lakás levegőjét. Tavasszal már egyre többször nyitva tartjuk az ablakokat, s beengedjük a hűvösebb és párásabb levegőt a szabadból.

A lakásban viszont tavasszal is legalább annyi pára képződik, mint télen. Ugyanúgy főzünk, vizet forralunk a konyhában, fürdünk, mosunk a fürdőszobában és ruhákat szárítunk a szobában vagy a fürdőszobában.

Egy család átlagos napi tevékenysége során naponta több liter vizet párologtat el a lakásban. A hűvösebb és eleve magasabb páratartalmú levegő viszont a lakás levegőjéből már kevesebb nedvességet tud felvenni, mint a fűtési szezon alatt.

A lakás ezért tavasszal nyirkosabb lesz, a ruhák nehezebben száradnak, a levegőt a szellőztetés ellenére is nehezebbnek érezzük. A pára megjelenik a falakon, kicsapódik a fürdőszobában. Néhány hónap kell csak ahhoz, hogy a mennyezet alatti sarkokban megjelenjenek az első penészfoltok.

A lakásban viszont tavasszal is legalább annyi pára képződik, mint télen. Ugyanúgy főzünk, vizet forralunk a konyhában, fürdünk, mosunk a fürdőszobában és ruhákat szárítunk a szobában vagy a fürdőszobában. Egy család átlagos napi tevékenysége során naponta több liter vizet párologtat el a lakásban.

A hűvösebb és eleve magasabb páratartalmú levegő viszont a lakás levegőjéből már kevesebb nedvességet tud felvenni, mint a fűtési szezon alatt. A lakás ezért tavasszal nyirkosabb lesz, a ruhák nehezebben száradnak, a levegőt a szellőztetés ellenére is nehezebbnek érezzük.

A pára megjelenik a falakon, kicsapódik a fürdőszobában. Néhány hónap kell csak ahhoz, hogy a mennyezet alatti sarkokban megjelenjenek az első penészfoltok.

Miért veszélyes a penész?

A penészes környezet már önmagában is káros az egészségre, sok egészségügyi kockázatot rejt. A penészgomba szálló spórái erőteljes allergének, súlyos allergiát okozhatnak az arra érzékenyek számára.

A penészgomba allergizáló spórái a szemet, tüdőt, nyálkahártyát veszik célba. Az erre allergiásoknak kipirosodik és erősen viszket a szeme, megduzzadnak a nyálkahártyái, súlyos, náthához hasonló tünetei lesznek.

Nehezíti a légzést, a torok ingerlésével állandó köhögést is okozhat. Orrfolyás, orrdugulás, viszketés is a tipikus tünetek közé tartozik.

A legtöbb penészgomba nem okoz asztmát, de az asztmások számára rendkívüli mértékben képes súlyosbítani a tüneteket. Az allergiás tünetek penészgomba hatására felerősödnek. Egyes gombafajták pedig új tüdőbetegségek kialakulását is elősegíthetik.

A penész eltávolítása

A penész eltávolítására számos módszert, házi praktikát találhatunk. Az alapos kitakarítást mindenképpen nedves törléssel, tisztítószerrel érdemes végezni, hogy a kiszabaduló spórák minél kevésbé tudjanak a levegőben szálló porral szétterjedni a lakásban.

A mosható falakon, csempén kialakuló penészfoltokat ecettel, szódabikarbónával hatásosan el lehet távolítani.

A nem mosható felületeken megtapadó penész végleges eltávolítása sokkal nehezebb, szinte lehetetlen feladat. A penész a mélyebb rétegekben is megtelepszik. A festett falon elszaporodó penészt a festék lekaparása és újrafestés nélkül nem lehet megállítani.

A padlószőnyegen, kárpitos bútoron megtelepedő penészt nem lehet végleg eltávolítani, mindenképpen ki kell dobni a fertőzött anyagot. A penészes fa is újra penészesedhet, minden gondos takarítás ellenére.

A penész megelőzése páramentesítő használatával

Amikor a penész megjelenik a lakásban, a háziasszonyok első dolga, hogy a házi praktikákkal és a kereskedelemben kapható tisztítószerekkel veszik fel a harcot a penészgombákkal. A helyzet azonban minden súrolás és spriccelés ellenére egyre csak súlyosbodik.

A hatékony penészölő tisztítószerek képesek arra, hogy a takarítás időpontjában penészmentessé tegyenek egy-egy felületet. A penész aztán néhány nappal később megjelenik fél méterrel arrébb, vagy akár ugyanazon a felületen.

A tisztítószerek ugyanis nem változtatják meg penész számára ideális körülményeket, s nem akadályozzák meg a spórák vándorlását sem a lakáson belül.

Az az igazság, hogy a nehezen szellőző, mindig nedves helyiségekben páramentesítő készülék nélkül szinte esélytelen a penészgombával eredményesen felvenni a harcot.

Miért jó a páramentesítő készülék penész ellen?

A penész az örökké nedves, nyirkos környezetet igényli. A páramentesítő készüléknek pedig épen az a lényege, hogy kivonja a felesleges vizet a helyiség levegőjéből.

A páramentesítő készülék úgy működik, hogy a helyiség levegőjét egy ventilátor beszívja, majd átjuttatja egy hőcserélő rendszeren. Úgy működik, mint egy hűtőgép. Lehűti a levegőt, s mivel a hideg levegő sokkal kevesebb nedvességet tud magában tartani, mint a meleg, ezért a hűtés során a levegő nedvességtartalma is kicsapódik.

A kicsapódó nedvesség egy tartályba kerül, amit rendszeresen üríteni kell. Ez a tartály nagyon is kézzel foghatóan megmutatja, hogy a páramentesítő készülék mennyi nedvességet von ki a szoba levegőjéből.

A jobb minőségű páramentesítő készülékekben a beszívott levegőnek egy szűrőn is keresztül kell haladnia. A szűrő megtisztítja a levegőt, kiszűri belőle a szálló por mellett a szabadon lebegő spórákat is, ezzel is csökkentve a penész megjelenésének a lehetőségét.

Szellőzés nélküli fürdőszobát – reméljük – talán sehova nem építenek. Hiába van azonban egy beépített szellőzője, vagy ablaka a fürdőnek, ha a légcsere túl kicsi, túl ritka, s nem tud megbirkózni a fürdőszobát érő kihívásokkal.

A legtöbb fürdő számára nem is az esti fürdés, vagy zuhanyozás párája okozza a fő problémát. A napi egyszer, gyorsan lefolyó víz okozta pára kezelhető, gyorsan kiszellőztethető.

A legtöbb fürdőszoba igazi gondja a ruhaszárítás: a több órán keresztül párolgó, napi 8-10 kg súlyú ruhából kipárolgó 3-5 liter víz soha meg nem szűnő vízutánpótlást jelent a fürdőszoba levegőjében.

A legtöbb fürdőszoba ráadásul rosszul szellőzik. Sokszor ez érthető is: a kissé hűvös kora tavaszi levegőben nem tartjuk nyitva a fürdő ablakát, s ajtaját sem, hogy ne legyen rendezetlen a lakás képe. A pára így beszorul a fürdőbe, soha nem szellőzik ki igazán. Ezek adják a legjobb körülményeket a penész megjelenéséhez.

A hiányos szellőztetés helyett legtöbbször egy páramentesítő készülék lehet a tökéletes eszköz arra, hogy a fürdőszoba levegőjét is az ideális szárazságúra tudja beállítani, s megakadályozza a penészgombák megjelenését.

Száraz levegőben, állandó nyirkosság, a falakon kicsapódó nedvesség nélkül a penész nem fog megjelenni. Ha a lakás saját szellőzése, a helyiségek természetes légcseréje nem tudja az ideális páratartalmat biztosítani, akkor páramentesítő készülék használatával nekünk kell erről gondoskodni.

A penészmentes lakás, az egészséges otthoni levegő biztosítása mindenképpen megéri ezt az extra törődést. 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..